top of page
Nieuws 2020
NIEUW: Publicaties te koop

Op de pagina 'Publicaties te koop' kan u boeken en brochures bestellen die door de leden van de heemkring geschreven werden.

Oude bidprentjes uit Houthalen-Helchteren

Sinds jaar en dag verzamelt de heemkring bidprentjes van de overledenen in onze gemeente. Het zijn er intussen ettelijke duizenden!

​

Het is pas vanaf ca 1850 dat het gebruik ervan hier langzaamaan ingang vindt: in onze eigen verzameling vonden we tot op vandaag welgeteld 46 bidprentjes van voor 1900.

​

Welk bidprentje is nu echt het alleroudste en waar bevindt het zich of liever bij wie?

 

Laat het ons weten als u nog bidprentjes uit de beginperiode hebt! Dan zoeken wij naar een beknopte achterliggende familiegeschiedenis.

Wie zijn verzameling bidprentjes van de hand wil doen kan die trouwens met een gerust hart toevertrouwen aan de heemkring. Wij dragen er zorg voor!

De La Court Petrus Arnoldus Lambertus 17

Het voorlopig oudste bidprentje uit Helchteren is dat van:

Petrus Arnoldus Lambertus De La Court

​

Hij was pastoor in Helchteren van 1817 tot 1831.
Zijn naam staat vermeld op de kleine kerkklok van 1823.

​

Hij was afkomstig van Hasselt en zijn vader was de drossaard (schout) van het Land van Vogelzang, de hoogste ambtenaar van de schepenbank (lokale rechtbank en notariaat).

Lijnen Maria Gertrudis_ak_1000px.jpg

Het voorlopig oudste bidprentje uit Houthalen (jammer genoeg een kopie) is dat van:

Maria Gertrudis Lijnen

​

Zij was de 2de vrouw van Jacobus Weutens, herbergier, winkelier, boterkramer en gemeenteontvanger. Als tapster en winkelierster stond zij haar man bij in de zaak. Samen kregen zij zes kinderen.

​

Hun oudste dochter trouwde een eerste keer met de rijke grondeigenaar Henri Diliën en later met Dionisius Leenders, burgemeester van Houthalen van 1855 tot 1887.

​

Hun jongste zoon Jean Hubert was gedurende 50 jaar gemeentesecretaris van Houthalen.

Erfgoeddag 25 en 26 april 2020 is uitgesteld tot 24 en 25 april 2021

Wat met Erfgoeddag 2021?
In nauw overleg is beslist om het thema van dit jaar in 2021 te hernemen. Op die manier kunnen de voorbereidende inspanningen renderen.
Het is uitkijken naar de 21e editie van Erfgoeddag, op 24 en 25 april 2021 in het teken van De Nacht. 

Meer op https://faro.be/erfgoeddag

Erfgoeddag_2020_affiche.jpg

Erfgoeddag viert in 2020 zijn 20e verjaardag.

 

Speciaal voor deze feesteditie draagt Erfgoeddag als thema 'De Nacht'.
Want de nacht betovert en staat synoniem voor verbeelding.

 

Al van oudsher heeft de mens naar middelen gezocht om de duisternis te verdringen en het licht te laten schijnen. Dat heeft geleid tot heel wat ontdekkingen zoals we in onze brochure 'En toen werd het licht ' willen aantonen.


Speciale aandacht hierin gaat naar de mijnlamp. Zij zorgde ervoor dat de kolenhouwers de duisternis te lijf konden gaan. Diep in de grond was het immers altijd nacht. De mijnwerkers weten beter dan wie ook wat dat betekent. Misschien is het wel om die reden dat onze schachtbokken jaar in jaar uit vanaf valavond letterlijk in de schijnwerpers staan. Om de nachten van onze mijngemeente op te lichten als een iconische verwijzing naar ons mijnverleden?

Na het sluiten van de mijnen werden de mijnlampen decoratieve en vooral dure verzamelobjecten. Zo'n uitzonderlijke collectie mijnlampen wordt tijdens het erfgoedweekend in de pastorij voor het eerst tentoongesteld.


Onze brochure bevat ook gebruiken en verhalen ontsproten uit de angst voor de duisternis en het onbekende, verhalen over heksen en spoken en over geheimzinnige natuurfenomenen zoals dwaallichtjes.

bottom of page