top of page
Filip Nerilyceum 1962 - 2018
N.a.v. Erfgoeddag zondag 24 april 2022
Erfgoeddag 2022.jpg

Erfgoeddag stond in 2022 in het teken van het thema School.

 

Omdat bekend geraakt was dat het meisjeslyceum Filip Neri - of voor de jongeren onder ons de Filip Neri Middenschool - in de nabije toekomst verbouwd en herbestemd zou worden, leek het ons interessant om de geschiedenis van deze middelbare school voor meisjes te reconstrueren. Van 1962 tot 2018 liepen immers heel wat inwoners van onze gemeente op het Filip Neri rond als leerling of personeelslid.

We hebben via de (sociale) media een oproep gedaan om ons zoveel mogelijk foto’s en verhalen te bezorgen. De bedoeling was hiermee een tentoonstelling op te bouwen. We wilden ook zoveel mogelijk oud-leerlingen uitnodigen op een reüniedag op zondag 24 april van 10 tot 18 uur.
We hebben heel wat foto’s ontvangen en zijn hiermee aan de slag gegaan. Op een tijdlijn konden de bezoekers ook nog allerlei anekdotes en herinneringen kwijt. En in onze living konden ze ook een paar filmpjes bekijken.

Links: logo Filip Neri 1964 - Rechts: logo Filip Neri Middenschool 1997
Filip Neri Middenschool na de verbouwingen in 1999
Filip Neri Middenschool na de verbouwingen in 1999
Cecile Barbay, oud-leerling van het Filip Neri lyceum, blikt terug

Herinneringen aan Filip Neri, voor eeuwig en altijd!

We zijn gerustgesteld. Filip Neri is van de vergetelheid gered. Het gebouw zal deels verdwijnen, het oorspronkelijke gebouw zal een andere bestemming krijgen, maar onze herinneringen zullen in de archieven van de heemkring bewaard blijven, voor eeuwig en altijd. Dankzij de vele foto’s die wij op de Erfgoeddag van 24 april 2022 hebben kunnen sprokkelen en dankzij heel wat informatie die we door toedoen van enkele bevoorrechte getuigen hebben kunnen verzamelen.

Op basis van deze info kon de geschiedenis van het lyceum/de middenschool op zes grote borden en in een overzichtelijke tijdsbalk aan de bezoekers worden gepresenteerd. Deze handige chronologie moest als een soort van aanzet dienen om, samen met de fotoverzameling, verhalen te kunnen losweken en gemeenschappelijke herinneringen te kunnen delen. 

 

Wij hadden op deze zonnige maar erg winderige Erfgoeddag een massa oud-leerlingen verwacht en ook heel wat oud-leerkrachten. Die massa is het niet geworden maar wel een gezellige 120 à 130 bezoekers. Wat de oud-leerlingen betreft ging het vooral om de oudste generaties. Dat het lyceum in de jaren 1961-1979 de volledige zes middelbare schooljaren omvatte en de middenschool vanaf 1980 slechts twee, kan een aannemelijke verklaring zijn, die trouwens door enkele bezoekers bevestigd werd.

 

Foto’s van de middenschoolperiode van de laatste 28 jaar konden oud-leerlingen niet leveren. Hun persoonlijke foto’s beperkten zich doorgaans tot hun collegejaren, vooral dan van de Chrysostomusviering en van hun Rome- of andere reis. 

Het hardnekkige coronavirus speelde mogelijk ook nog steeds zijn spelbrekende rol.

De reacties, ook in ons gastenboek, waren echter zo positief en voorkomend dat wij als initiatiefnemers toch tevreden mogen terugblikken op een geslaagde Erfgoeddag die dit jaar helemaal in het teken stond van het thema onderwijs… in Filip Neri.

Tijdlijn
Sfeerfoto's Erfgoeddag 24 april 2022
bottom of page